Ακράτεια ούρων ονομάζεται η ακούσια απώλεια μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας ούρων. Δεν θεωρείται πάθηση αλλά σύμπτωμα και αφορά πιο συχνά τις γυναίκες.

Για  την σωστή ούρηση απαιτείται η ανατομική και η λειτουργική ακεραιότητα του νευρικού και ουροποιητικού συστήματος  καθώς και η συντονισμένη λειτουργεία τους.

Ο φυσιολογικός κύκλος ούρησης χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή φάσης πλήρωσης και ούρησης. Κατά την διάρκεια πλήρωσης η ουροδόχος κύστη διατηρεί σταθερή την πίεση εντός της με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε συνέχεια την ανάγκη για ούρηση. Η πρώτη επιθυμία για ούρηση γίνεται αντιληπτή με όγκο ούρων περίπου 150 ml και έντονη, ανάλογα με την λειτουργική χωρητικότητα της (συνηθώς στα 300 – 350 ml) . Κατα την διάρκεια αυτής της φάσης ο σφυγκτηριακός μηχανισμός παραμένει κλειστός.

Η ούρηση είναι πάντα εκούσια και χαρακτηρίζεται από χάλαση του σφιγκτήρα και ταυτόχρονη σύσπαση του εξωστήρα μυ της κύστεως. Η σύσπαση του εξωστήρα πρέπει να έχει πάντα επαρκή διάρκεια και ένταση.

Διακρίνονται οι παρακάτω τύποι ακράτειας:

– Ακράτεια προσπαθείας (SUI) είναι η ακούσια απώλεια ούρων που ακολουθεί την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης ( βήχας, έντονο γέλιο, γυμναστική, άρση βάρους κ.α.)

Συνηθώς παρατηρείται  σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες μετά από κάποιες ουρολογικές επεμβάσεις

– Επιτακτική ακράτεια (UI) είναι η ακούσια απώλεια ούρων που χαρακτηρίζεται από απότομη και έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναβληθεί και που μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε όγκο πλήρωσης. Η αιτιολογία αυτού του τύπου ακράτειας μπορεί να είναι η υπερδραστήρια  κύστη ή καταστάσεις που την μιμούνται όπως:

    • Ειδικές και μη ειδικές λοιμώξεις
    • Διάμεση κυστίτιδα
    • Μετακτινική κυστίτιδα
    • Λιθίαση της κύστεως
    • Νεοπλάσματα της κύστεως
    • Νευρολογικά αίτια
    • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

– Μικτού τύπου ακράτεια που είναι συνδυασμός της ακράτειας προσπαθείας και της επιτακτικής ακράτειας

– Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Αυτός ο τύπος ακράτειας παρατηρείται σε άτομα με χρόνια επίσχεση ούρων δηλαδή παραμονή μεγάλης ποσότητας ούρων μέσα στην κύστη και όταν υπερβεί η λειτουργική χωρητικότητα τότε εμφανίζεται η ακράτεια.

Κύριοι λόγοι είναι οι νευρολογικές παθήσεις και η καλοήθεις υπερπλασία του προστάτη. Αυτοί οι ασθενείς δεν νιώθουν επιθυμία για ούρηση αλλά βάρος χαμηλά στην κοιλιά και πολλές φορές ο ιατρός με την ψηλάφηση παρατηρεί την διατεταμένη ουροδόχος κύστη

Διάγνωση – Ακράτεια Ούρων

Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού, τη συμπλήρωση του ημερολογίου ούρησης και τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Σημαντικά στοιχεία θα προσφέρει το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και η ουροδυναμική μελέτη όταν κρίνεται απαραίτητη.

Θεραπεία – Ακράτεια Ούρων

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από τον τύπο της ακράτειας και συγκεκριμένα επι της επιτακτικής ακράτειας η θεραπεία είναι κυρίως φαρμακευτική.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δρουν σε ειδικούς νευρικούς υποδοχείς της κύστεως προκειμένου να σταματήσουν την υπερδραστηριοτητά  της. Σε περιπτώσεις ανθεκτικές στην φαρμακευτική αγωγή λύση μπορεί να προσφέρουν οι ενδοκυστικές ενέσεις με Botox. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας διαρκεί περίπου 6-9 μήνες .

Εκτός των ανωτέρω σημασία έχει η αλλαγή στον τρόπο ζωής με διακοπή καπνίσματος, περιορισμό λήψης καφεΐνης, αλκοόλ, τσάι και αναψυκτικών που ως γνωστό διεγείρουν τον εξωστήρα μυ της κύστεως.

Η θεραπεία της ακράτειας προσπάθειας είναι κατά βάση χειρουργική. Με την τοποθέτηση κάτω από την ουρήθρα ταινίας ελεύθερης τάσης με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας. Όταν η ακράτειας είναι μικρή συστήνεται συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις πυελικού εδάφους (Kegel) όπως και φαρμακευτική αγωγή με υδροχλωρική ντουλοξετίνη

Όταν η ακράτεια είναι δευτεροπαθής η θεραπεία πρέπει να κατευθύνεται προς το υποκείμενο αίτιο.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κυστεοσκόπηση.