Ο Ουροδυναμικός Έλεγχος Περιλαμβάνει:

  • Ελεύθερη ροή ούρων
  • Κυστεομανομετρία
  • Μελέτη πίεσης ροής
  • Προφιλομετρία της ουρήθρας
  • Ηλεκτρομυογράφημα

Ο Ουροδυναμικός Έλεγχος έχει σκοπό την αναπαραγωγή των συμπτωμάτων ώστε να γίνει κατανοητή η παθοφυσιολογία τους.

Πρόκειται για μία επεμβατική εξέταση κατά την οποία τοποθετούνται  καθετήρες στην ουροδόχο κύστη και στο ορθό για την μέτρηση ενδοκυστικής και ενδοκοιλιακής πίεσης αντίστοιχα .

Ένα μηχάνημα ουροδυναμικού έχει 3 κανάλια μετρήσεων: Δύο κανάλια πιέσεων και ένα ροής.

Με την κυστομανομετρία ελέγχουμε την χωρητικότητα , την αισθητικότητα της ουροδόχου κύστεως καθώς και την επάρκεια του σφιγκτηριακού  μηχανισμού.

Η μελέτη πίεσης – ροής μας δίνει πληροφορίες για την φάση ούρησης και τις περισσότερες φορές μας απαντά στο ερώτημα.

Χαμηλή πίεση – Χαμηλή ροή   ή   Υψηλή πίεση – Υψηλή ροή     

Δεν μας δίνει πληροφορίες όμως για το είδος του κωλύματος αν αυτό προκύπτει στην εξέταση.

Επίσης , μας δίνει πληροφορίες για την λειτουργικότητα του εξωστήρα μύ της κύστεως που μπορεί να χαρακτηριστεί ως φυσιολογικός , υπέρ ή υπό λειτουργικός ή και μη λειτουργικός.

Άλλο εύρημα που  έχει μεγάλη σημασία στους νευρολογικούς ασθενείς είναι η δυσσυνέργεια εξωστήρα – σφιγτήρα. Η κατάλληλη εξέταση  για την ανάδειξη δυσσυνέργειας θεωρείται η βιντεοουροδυναμική μελέτη.      

  • Η εξέταση διαρκεί 30-40 λεπτά και ο /η ασθενής πρέπει να φέρει μαζί του την καλλιέργεια ούρων που θα πρέπει να είναι στείρα μικροβίων.

Μετά την εξέταση  ίσως υπάρξει δυσκολία ή καύσος στην ούρηση. Ίσως και λίγο αίμα στα ούρα λόγω των καθετήρων. Αυτό επανέρχεται στα φυσιολογικά λίγες ώρες αργότερα με την λήψη κατάλληλης ποσότητας υγρών.

Αν τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρούν ή εμφανιστεί πυρετός τότε θα πρέπει ο  ασθενής να επικοινωνήσει άμεσα με τον θεράποντα ιατρό.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τα Κονδυλώματα