Ο κΚαρκίνος Ουροδόχου Κύστεως είναι ο δέκατος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως και 7ος πιο συχνός καρκίνος του ανδρικού πληθυσμού.Περίπου το 75% των ασθενών κατά την διάγνωση έχουν επιφανειακό όγκο (δηλ ο όγκος εντοπίζεται στο βλεννογόνο ή υποβλεννογόνιο χιτώνα της ουροδόχου κύστεως) ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζουν μυοδιηθητικό καρκίνο (δηλ ο όγκος διηθεί το μυϊκό στρώμα ή τις γειτονικές δομές).
Παράγοντες κίνδυνου – Καρκίνος Ουροδόχου Κύστεως
-Κύριος παράγοντας κίνδυνου είναι το κάπνισμα που αφορά το 50% των ασθενών με BC
-Η επαγγελματική έκθεση σε αρωματικές αμίνες και άλλα χημικά είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας κίνδυνου. Ευθύνεται για το 10% των περιπτώσεων. Επαγγέλματα υψηλού κινδύνου έχουν οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες πετρελαίου, ελαστικών, δέρματος, ελαιοχρωματιστές, φανοποιοί).
Τα συμπτώματα είναι:
- Μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία
- Συχνουρία, δυσουρία, έπειξη για ούρηση
- Υπερηβικός πόνος κ.α
Πρέπει να τονίσουμε πως η αιματουρία είναι το κύριο σύμπτωμα χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάθε αιματουρία οφείλεται σε καρκίνο της κύστεως , γι’ αυτό το λογο γίνεται η διερεύνηση με:
- Υπερηχογράφημα ΝΟΚ.
- Αξονική πυελογραφία.
- Κυτταρολογική εξέταση ούρων .
- Κυστεοσκόπηση και λήψη βιοψιών όταν κρίνεται απαραίτητο.
Θεραπεία
Η θεραπεία γίνεται με διουρηθρική αφαίρεση του όγκου και παθολογοανατομική εξέταση των ιστοτεμαχιών ώστε να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για επιφανειακό ή διηθητικό όγκο.
Στην πρώτη περίπτωση ίσως χρειαστεί συμπληρωματική ενδοκυστική ανοσοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Επίσης σε αυτά τα περιστατικά χρειάζεται εξατομικευμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης με κυστεοσκόπηση, κυτταρολογικές εξετάσεις ούρων και άλλες εξετάσεις διότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα υποτροπής και εξέλιξης της νόσου.
Η θεραπεία εκλογής του διηθητικού καρκίνου είναι η ριζική κυστεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η κύστη και ο προστάτης με τις σπερματοδόχους κύστεις. Στις γυναίκες αφαιρείται η μήτρα , τα εξαρτήματα και τμήμα του κόλπου.
Στην περίπτωση αυτή πάντα χρειάζεται συνεργασία με ογκολόγο διότι ίσως χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία. Μετά την θεραπεία για διηθητικό καρκίνο της κύστης πρέπει να γίνει στενή παρακολούθηση των ασθενών για άμεση αντιμετώπιση τυχών επιπλοκών ή επανεμφάνισης της νόσου
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Σκλήρυνση κατά πλάκας